Persoane interesate

miercuri, 2 septembrie 2009

CHECICHEBUCAS

Pe vremea copilariei mele, in Ardeal, ne jucam un joc ciudat, cu acest nume ciudat, provenind din limba maghiara. Jocul consta in a ne da peste cap, pina la un loc stabilit, de acolo inapoi spre punctul de pornire. De fapt, ne rostogoleam doar inapoi, cu spatele, nu inainte si inapoi, cum ar fi fost normal. Desigur cistiga cel care ajungea in timpul cel mai scurt, la punctul de plecare, doar ca la intoarcere nu mai aveam directie si nu mai nimeream punctul de plecare.
Asta s-a intimplat cu tara mea si tot asa merge: de-a CHECICHEBUCASUL.
De ce mi-am adus aminte de acest joc? Pentru ca ma intreb incotro se indreapta tara mea, ce se intimpla cu valorile ei, cu tinerii nostri? Toate valorile s-au rasturnat, totul, mi se pare mie, sau chiar este, de-a- ndoaselea. Stati si judecati: muncitorii nu mai sunt muncitori, ci someri; intelectualii nu se mai arata, stau ca strutii ascunzindu-si capetele intelepte in cine stie ce; de tarani ce sa mai zic ca sunt intorsi in epoca de piatra, traiesc din troc sau din nimic; parintii nu-si mai pot intretine copii si scade populatia tarii intr-un ritm ametitor; tinerii inteligenti si curajosi, dezamagiti si gata pregatiti in scolile noastre, pleaca din tara; batrinii tarii care au muncit toata viata lor, pentru copii si pentru tara asta, acum sunt o povara si toti ar vrea sa scape de ei, sa nu le mai dea pensiile ce li se cuvin, pensii ce au fost de fapt reduse la un fel de "mita pentru cersetori"; sistemul sanitar, invatamintul, justitia, serviciile secrete nu mai sunt secrete, toate s-au dat de-a CHECICHEBUCASUL si nimeni si nimic nu mai nimereste punctul de plecare, dara mite tinta spre care am pornit. Vreau sa spun ca nu ne mai intoarcem inapoi, ca nu mai avem la ce, dar nu mergem nici inainte, si atunci...
SA TRAITI BINE! zise presedintele, de-ar trai si el cu familia lui, tot asa de bine...
Cum sa ne apropiem de tinta si cu cine? cu Magaru, cu Jenica si Gigica, si altfel de Boierica...
Il intreb pe domnul presedinte: unde ne duci omule, dar domnia ta QUO VADIS, nu crezi ca ar trebui sa faci mai bine un CHECICHEBUCAS?
















Niciun comentariu: